210609FSF147

1 år med PiiR

Ett år for PiiR på Skøyen – Møller Eiendom utfordrer statsråd Nikolai Astrup til samarbeid for å bygge fremtidens boliger.

Forrige uke feiret boligprosjektet PiiR på Harbitz Torg ett år og beboerne fikk vise frem prosjektet til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Møller Eiendom utfordret statsråden til å bidra til flere slike prosjekter når fremtidens boliger skal bygges.

2021For ett år siden flyttet de første beboerne inn på PiiR – Møller Eiendoms flunkende nye boligprosjekt med 58 moderne leiligheter på Skøyen. Prosjektet representerer en ny måte å bygge boliger på, fundert på større grad av fellesskap og inkludering.

–Vi ser at beboerne har økt livskvaliteten etter at de flyttet inn på PiiR. Vi har bruktdette året på å lære, og vi ser at etterspørselen etter slike boløsninger er mye størreenn det vi trodde. Interessen er ikke bare fra eldre, men også yngre og enslige somønsker å bo sammen, sier konsept- og digitaliseringsdirektør Mette Arntzen Bjerke i Møller Eiendom.

PiiR er bygget med nærhet til alle butikker og tjenester, servicetilbud inkludert i leien, fellessoner og leiligheter bebodd av noen studenter som jobber i konseptet og bidrar til trygghet og samhold, praktisk hjelp og fritidsaktiviteter.
– I det året vi har bodd her har jeg møtt veldig mange fine mennesker, helt fra studentalderopp til eldstemann på over nitti år som vi har hatt mange fine opplevelser sammen med. Og det har vært et pluss for oss, forteller Tom Hansen (60)

Sosialt
PiiR viser hvordan fremtidens boliger bør bygges og konseptet fanger opp både hvordan boliger kan legge til rette for en sosial boform, men også hvordan vi kan bo lengre hjemme når vi blir eldre. Under ettårsmarkeringen var flere av beboerne samlet på takterrassen med til lunsj og utsikt over Bygdøy Sjøbad og Oslofjorden.

-Jeg har ikke tid til barna mine lenger – jeg har rett og slett for mye å gjøre medaktivitetene her på PiiR. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle kose meg slik og få det såfint i min alder, ler Bertrand Sandvig (94).

På PiiR bor småbarnsfamilier, eldre og studenter sammen som gode naboer. De siste bistår med fritidsaktiviteter, hjelp og matlaging til de andre beboerne.

Storfint besøk
Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) besøkte Skøyen for å lære mer om prosjektet. På terrassen kommer han i prat med studenter og beboere, og lyttet spent til historiene de forteller. Aktivitetene som tilbys beboerne på PiiR er mange og deltakelse er frivillig.
-Ensomhet er på agendaen til regjeringen, og er en sentral del av vår kvalitetsform«Leve Hele Livet». Et prosjekt som dette er et direkte svar på noen av utfordringenevi peker på, sa statsråd Astrup.

(f.v) Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, beboer Reidun Nesbak (74), Lasse Nesbak (69), student Sunniva Storbakken (22), beboer Nina Thoresen (58) og Bertrand Sandvik (94). Foto: Finn Ståle Felberg

Statsråden var spesielt imponert over studentordningen – ifølge studentene selv har de «verdens hyggeligste deltidsjobb».

Møller Eiendom delte erfaringer
Møller Eiendom viste statsråden PiiR-anlegget, inkludert treningsrom, fellesleilighet, utleieleilighet, treningsrom og svømmebasseng. I tillegg delte selskapet erfaringene de har gjort i løpet av året etter oppstart.
-Det viktigste er at beboerne er veldig fornøyde med opplegget og livet her – detbekrefter de at de er. Denne høye tilfredsheten gir meg troen på at dette er en av
veiene vi kan gå i fremtiden. Men jeg tror både privat og stat må jobbe sammen for å få dette til, sier Mette Arntzen Bjerke fra Møller Eiendom.

Etter ett år med drift har Møller Eiendom mer kunnskap om hva som fungerer godt og konseptet er under utvikling. 7 av 10 beboere mener at boformen har økt livskvaliteten. Beboerne scorer servicetilbud, aktiviteter og vertskap (som nabovert og studentene) på mellom 8 og 9 av 10, og er drivere for opplevelsen av økt livskvalitet.