moller-piir-leiligehter-til-leie

I forkant av eldrebølgen

Aftenposten skrev 18 oktober om Møller Eiendom sitt nye bokonsept; «Her skal eldre kunne bo med service, svømmebasseng og aktiviteter hver dag.»

Svømmebasseng, fellesstue, restaurant og et trettitalls aktivitetstilbud. Det er noe av det som skreddersys eldre i et nytt leilighetskompleks på Skøyen.

312 sør- og vestvendte selveierleiligheter i ferd med å reise seg på den gamle tomten til ALs fabrikker i Harbitzalléen på Skøyen. Alt i regi av Møller Eiendom. 252 av leilighetene er solgt, mens 60 av dem er holdt av til det som skal bli et innovativt boligprosjekt i Oslo.

– Utgangspunktet er at Norge står overfor en betydelig demografisk endring i årene som kommer. Den eldre delen av befolkningen blir større. De er ressurssterke og stiller høye krav til omsorgstjenester og et fungerende samfunn der de bor, sier markedsdirektør Pål Bøe i Møller Eiendom.

Bakgrunnen for prosjektet var at selskapet ønsket å vise samfunnsansvar ved å utvikle fremtidige boformer beregnet på den eldre delen av byens befolkning. De 60 utleieleilighetene blir skreddersydd for å gi beboerne «et hjem for livet».

– Våre eiere var opptatt av at vi skulle kunne løse opp i en floke som vi ser kommer stadig nærmere, sier Bøe.

Beboerne i boligkomplekset vil blant annet få sitt eget svømmebasseng til disposisjon. 

LPO arkitekter

Ensomhet kan forebygges

Derfor gikk de vitenskapelig til verks. Blant annet ble de med i innovasjonsprogrammet Floke, hvor et tyvetalls aktører fra privat, offentlig og frivillig sektor har jobbet tett for å finne nye løsninger for et aldersvennlig samfunn i regi av innovasjonsstudioet Æra.

Blant samarbeidspartnerne var Høyskolen Kristiania, Apotek 1, Fresh Fitness, Oslo og Bærum kommune, Statens seniorråd, Pensjonistforbundet og Nyby.

– Den viktigste lærdommen har vært at hvis du kan forebygge ensomhet, forebygger du også enormt mange følgeskader av dette. Det er likevel ingen eldreghetto vi skal lage, dette blir en del av et kompleks på 312 leiligheter. Her skal det være en miks av folk i alle aldre, selv om disse to blokkene blir en egen enhet, sier Bøe.

Mot en husleie fra 20.000 kroner i måneden for de minste leilighetene og helt opp til over 40.000 kroner for de større, vil leietagerne få tilbud om en aktiv hverdag som gjør at de kan bli boende livet ut.

Her på Harbitz Torg skal 60 leiligheter for byens eldre befolkning stå ferdig til utleie. 

LPO arkitekter

En slags forskningsprosjekt

Her blir det eget svømmebasseng, mens toppetasjen på bygget gjøres om til en fellesstue for beboerne. Det blir også butikk, apotek, kafé og restaurant.

Et eget selskap, Movvit.no vil i tillegg få ansvar for å utvikle et aktivitetstilbud for beboerne med opptil 35 timer i uken med alt fra foredrag, trening, kurs til sosiale aktiviteter.

– For oss har dette vært et slags forskningsprosjekt. Gjennom Flokeprogrammet har vi lært at det ikke nytter å bare skape selve rommene. Vi må også skape aktivitet som skal gjør at dette blir bærekraftig. Det er viktig å stimulere både hode og kropp, sier markedssjef Mette Bjerke i Møller Eiendom. Hun har vært prosjektleder for det nye leilighetskonseptet.

Totalt bygger Møller Eiendom 112 leiligheter på den gamle tomten til ALs fabrikker i Harbitzalléen på Skøyen. Dette i regi av Møller Eiendom. 

LPO arkitekter

Har andre behov

I samarbeid med interiørarkitekten David Coates, som også er høyskolelektor ved høgskolen Kristiania, har man tegnet om leilighetene for at disse skal passe en eldre befolkningsgruppe, med helt andre behov.

– Vi har blant annet sett på romløsninger, kanskje trenger de større stue eller bad fremfor tre soverom. Vi har også sett på lysbruk, kontraster og valg av interiør, sier Bjerke.

De understreker at det ikke er selvangivelsen som skal avgjøre hvem som blir leietagere.

– Alle vil selvsagt få tilbudet, men det vil koste. Dette er kanskje ikke beregnet på de klassiske minstepensjonistene, men vi tror det finnes en betalingsvilje blant den eldre delen av befolkningen til å ikke bare bo sentralt, men også å få et rikholdig aktivitetstilbud, sier Bøe.

På bakkeplan er det blant annet tenkt kafé, dagligvarebutikk og apotek. 

LPO arkitekter

 

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund synes prosjektet på Skøyen høres spennende ut.

– Umiddelbart tenker jeg at dette er ganske bra timet opp mot etterspørsel. Vi vet at befolkningsveksten går ned, mens andelen eldre stiger. Selv om etterspørselen kanskje ikke er skyhøy, treffer dette likevel et marked i den sentrale delen av Oslo, sier han.

Utbyggerne har et ansvar

Byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl (Ap), har tidligere oppfordret utbyggere til å bygge flere boliger med bedre tilgjengelighet og tjenestetilbud, slik at eldre kan klare seg godt på egen hånd.

– Oslo skal være en by det er godt å bli gammel i. Byrådet vil at eldre skal være «sjef i eget liv», leve livene sine slik de er vant til, og bo trygt hjemme så lenge som mulig. Derfor har byrådet blant annet finansiert 500 flere årsverk i hjemmetjenesten, sier hun.

Byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl.  

Pedersen, Terje / NTB scanpix

For å kunne bo hjemme lengst mulig, må imidlertid også boligmassen i byen tilpasses ulike faser av livet, mener Tellevik Dahl.

– Her har de private utbyggerne et betydelig ansvar med å bygge boliger med god kvalitet og med livsløp standard. Det er nok ikke uvanlig at private utbyggere tilrettelegger boliger for egne grupper, som for eksempel eldre, sier hun.

Byråden understreker at kommunen ikke kan styre boligprismarkedet, utover at det blir regulert nok antall boliger for å holde tritt med etterspørselen.

– Fra byrådets side øker vi variasjonen i boligtilbudet for eldre ved at vi innen 2026 har etablert 2000 Omsorg+-boliger spredt over hele byen. Videre skal vi bygge 100 leiligheter for personer med demenssykdom. Med dette øker vi valgmulighetene for eldre og bidrar dermed til økt mulighet for å bo hjemme lenger og være sjef i eget liv, sier hun.

Flere vil komme etter

Interiørarkitekten David Coates, høyskolelektor ved høgskolen Kristiania, viser til at 75 av befolkningen har et ønske om å kunne dø eget hjem.

Han tror flere aktører etterhvert vil komme på banen når de får mer forståelse og ser markedsmuligheter innenfor dette segmentet.

– Møller sitt nye prosjekt er med å tilrettelegge for en lenger og mer verdig alderdom i eget hjem. Her kan eldre voksne få mulighet til å utføre sine dagligdags gjøremål på en så sømløs måte som mulig. Dette vil skje innen for et trygt og kjent miljø, med løsninger som skal være med å hindre begrensingene mange i dag opplever i eget hjem grunnet dagens standardiserte løsninger, sier han.

 

 

Kilde: Aftenposten 18/10/2018 – https://www.aftenposten.no/